Хто придумав криптовалюту біткойн і навіщо.

Хто придумав криптовалюту біткойн і навіщо
Хто придумав криптовалюту біткойн і навіщо

Ні для кого ні секрет, що багато років поспіль біткоїн став синонімом до будь-якої криптовалюти, хоча монет достатньо багато, як і вибір між ними.

біткоїн хто придумав

Проте, вивчаючи історію крипти, варто обов'язково дізнатися біткоїн хто придумав і як сьогодні з монетами справи. До того ж зрозуміти, хто придумав біткоїн, буде корисно для будь-якого інвестора, особливо новачка. 

Хто придумав біткоїн і навіщо? 

Вивчаючи історію, хто придумав біткоїн, варто одразу згадати і навіщо. Адже навіть у такому нюансі (хто придумав біткоїн) багато таємничості. Криптовалюта Біткоїн (Bitcoin) була розроблена анонімною людиною або групою людей під псевдонімом Сатоші Накамото (Satoshi Nakamoto). 

хто придумав біткоїн

Тобто до сьогодні невідомо навіть, це псевдонім для групи людей, або ім'я однієї реальною людини. Перша версія програмного забезпечення Bitcoin і документація до неї, відома як "біла книга" (white paper), були опубліковані Накамото в 2008 році. Саме цей рік і можна офіційно вважати початком біткоїна, а якщо врахувати його успіх, то і всієї криптовалюти в цілому. В січні 2009 року був запущений перший блок блокчейна Біткоїна, відомий як "генезис-блок". З цього моменту, хоч і ризиковано, але почалося активне інвестування в криптовалюту. 

Окрім моментів створення криптовалюти, варто кілька слів сказати і про причину появи біткоїна. В першу чергу, причина в децентралізації і незалежності від банків і держав. Тобто головною метою всього було створити валюту, яка буде кардинально відрізнятися від поняття традиційної валюти. З іншою прив'язкою, гарантією і принципом роботи.

 хто придумав біткоїн і навіщо

Також біткоїн був спочатку задуманий як валюта, у якої не буде прив'язки до банку або іншої стандартної системи. Адже фінансові системи в традиційному розумінні залежать від центральних органів. Наприклад, від банку або уряду певної країни. Вони ж ведуть контроль за грошовими потоками. Біткоїн, навпаки, дозволяє користувачам здійснювати транзакції безпосередньо між собою (peer-to-peer), минаючи посередників. Ідея біткоїна (по такому принципу) точно не нова, але втілити її в життя стало можливим лише в 2009 році. 

Ще кілька причин, навіщо створили біткоїн? 

В фінансових системах, що всім давно відомі, потрібне довір'я до центральних органів, які керують грошима і проводять транзакції. Біткоїн усуває необхідність у довір'ї до централізованим структурам, оскільки його робота базується на математичних алгоритмах і відкритому вихідному коді, що робить процес прозорим і доступним для перевірки. Так і сталося, хоч не відразу. 

історія створення біткоїна

Важливою причиною, чому була створена криптовалюта, була анонімність і приватність. Біткоїн був розроблений з метою забезпечення більшої анонімності і приватності користувачів у порівнянні з традиційними банківськими системами. Хоча транзакції в блокчейні Біткоїна публічні, користувачі можуть залишатися під псевдонімом, адже ідентифікація здійснюється через криптографічні ключі, а не через особисті дані. Саме такої конфіденційності давно не вистачало традиційній банківській системі. 

Що ще завжди було важливо, на відміну від фіатних валют, таких як долар або євро, які можуть бути надруковані в необмежених кількостях центральними банками, Біткоїн має обмежену пропозицію. Всього може бути випущено лише 21 мільйон монет. Це робить Біткоїн захищеним від інфляції, викликаної надмірною емісією.

принцип роботи біткоїна

Слід також зазначити, що монети біткоїна давно перевершили всі очікування. Хоча багато цілей, навіщо криптовалюту взагалі створювали, були виконані в повному обсязі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua