Хто з українців повернеться з-за кордону першим: демограф назвала категорію громадян.

Українці, що повернуться з-за кордону
Українці, що повернуться з-за кордону

Найбільша ймовірність повернутися до України з-за кордону мають висококваліфіковані фахівці. Про це повідомила Елла Лібанова, очільниця Інституту демографії та соціальних досліджень, в інтервʼю для видання NV.

Експертка стверджує, що спочатку повертаються громадяни, які мають бізнес, нерухомість та високий дохід в Україні.

Ті, хто залишився без роботи або втратив житло, мають менші шанси на повернення. За словами Лібанової, для багатьох українців "медовий місяць" з європейським життям вже закінчився.

Експертка пояснює, що багато українців стикаються з проблемами за кордоном через відмінності в системі освіти, медичних послугах та товарах у магазинах. Лібанова звертає особливу увагу на проблему невизнання кваліфікацій та дипломів українців за кордоном.

«Я тут кандидат наук, доцент, лікар, мене всі поважають, а там у кращому випадку медбрат чи медсестра» - розповіла Лібанова.

У попередньому інтерв'ю для Главкома Лібанова повідомила, що в Україні більше не буде 50 мільйонів громадян, тому структура економіки країни повинна змінитися, щоб працювати з меншою кількістю населення. Демографиня вважає, що щільність населення має важливе значення для країни. Раніше в Україні на квадратний кілометр припадало 45 осіб, що є недостатньо порівняно з Європою.

За словами Лібанової, у майбутньому у післявоєнному періоді будуть території, де на квадратний кілометр буде менше 30 осіб.

Елла Лібанова раніше зазначила, що для збереження населення України на рівні 30 мільйонів потрібно щорічно залучати 300 тисяч мігрантів.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua