Імпорт російського газу країнами ЄС 2024 року впаде на 20% — Montel.

Доставка російського газу до ЄС
Доставка російського газу до ЄС

ЄС зменшить імпорт російського газу до 2024 року

Згідно з Італійським енергетичним аналітичним центром Nomisma Energia, Європейський Союз до 2024 року збирається імпортувати близько 35 млрд кубометрів російського газу. Це на 22% менше, ніж минулого року, але більше, ніж очікувалося цього року.

У 2021 році, до кризи цін на енергоносії, що виникла через вторгнення Росії в Україну, країни ЄС імпортували 150 млрд кубометрів російського газу. Президент Nomisma Energia Давіде Табареллі повідомив, що імпорт газу скоротився на 22% і становить 45 млрд кубометрів.

19 млрд кубометрів газу, який є СПГ, було імпортовано минулого року з 45 млрд кубометрів загального обсягу імпорту. Табареллі повідомив, що цього року імпорт буде скорочено, але все одно перевищує 35 млрд кубометрів.

Хоча ЄС планує припинити повний імпорт російського газу до 2027 року, країни-члени супроти цього. Навіть спостерігається тимчасове збільшення імпорту газу.

Угода про транзит російського газу через Україну закінчується в кінці цього року, але нової угоди поки немає.

Аналітик Ахмадзай Євгені з Болгарії прогнозує, що "Газпром" залишиться в європейській транспортній мережі на тому ж рівні, що й минулого року, особливо, якщо надійде сувора зима.

Країни-члени ЄС продовжують імпортувати російський СПГ для забезпечення недорогих постачань і управління невизначеністю щодо довгострокових контрактів. Проте зростає тиск на заборону реекспорту російського СПГ в рамках санкцій проти Росії.

Іспанія, Франція і Бельгія вже впровадили правила для блокування реекспорту російського СПГ перед загальноєвропейською забороною.

Джерело: enkorr


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua