Імпортували велосипеди, а продавали щебінь: викрито схему неправомірного відшкодування ПДВ.

Імпортовані велосипеди та щебінь на картинці
Імпортовані велосипеди та щебінь на картинці

Бюро економічної безпеки повідомило про виявлення 10 суб'єктів господарювання, які шляхом шахрайства продають одне одному будівельні матеріали, щоб уникнути сплати податків. Компанії декларували залишки товарів, які не мали відношення до їх основної діяльності і мали спільне майно та засновників.

За даними Бюро, суб'єкти господарювання збільшували обсяги товарів з кожним новим продажем, використовуючи податковий кредит, що був згенерований імпортом товарів. Так вони уникали сплати податків.

Суть схеми полягала в тому, що фірма імпортувала різні товари, такі як велосипеди, взуття, одяг або іграшки, з метою створення податкового кредиту. При цьому українські компанії закуповували будівельний матеріал. Потім ці товари фіктивно продавалися між компаніями, щоб зробити вид, ніби вони виконують легальну діяльність. Імпортовані товари при цьому залишалися на складах компаній.

«Наприклад, у однієї з будівельних компаній на залишках знаходиться 4 650 велосипедів загальною митною вартістю майже 13,6 млн грн», - зазначено у повідомленні.

Економічне Бюро виявило, що ці компанії не декларували продаж імпортованих товарів, що свідчить про можливість здійснення продажу за готівку без фіскального контролю.

За оцінками аналітиків, через такі операції, ймовірно, було ухиленося від сплати понад 26 млн грн податків. Справа передана до детективного підрозділу Бюро економічної безпеки та Державної податкової служби України.

Раніше було повідомлено про виявлення розкрадання коштів ексдиректора харківського оборонного заводу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua