Іспанія допоможе Україні з гуманітарним розмінуванням.

Іспанські допомога Україні з розмінуванням
Іспанські допомога Україні з розмінуванням

Іспанське агентство зацікавлене в розширенні співпраці з Україною

Агентство міжнародного співробітництва у сфері розвитку (AECID) зізналося, що воно зацікавлене в розширенні співпраці з Україною. Агентство розглядає можливість долучення до проєктів гуманітарного розмінування та співфінансування різних проєктів у різних сферах разом з міжнародними фінансовими організаціями.

Цю інформацію було оголошено під час зустрічі представників міністерства економіки Володимира Кузьо та Ігоря Безкаравайного з делегацією AECID, на яку також прийшли директор Антон Леіс та Посол Рікардо Лопес-Аранда Хага.

Ринок розмінування та інші напрямки протимінної діяльності в Україні

Ігор Безкаравайний повідомив на зустрічі, що уряд України активно працює над створенням ринку розмінування. Уже запущено ключовий елемент ринку – компенсації аграріям, які замовляють розмінування своїх земель. Наразі вже подано 90 заявок від фермерів, які бажають отримати допомог. Також важливими напрямками в протимінній діяльності є пошук та впровадження інноваційних рішень, організація очищення земель з урахуванням соціальних, економічних, екологічних та інших факторів.

"Україна створила широку міжнародну коаліцію в сфері протимінної діяльності – в неї включені країни, міжнародні організації, донори та виробники. Ми постійно розширюємо співпрацю з партнерами та маємо пропозиції щодо різних напрямків роботи. У нас є проєкти, пов’язані з інноваціями в цій сфері, до яких іспанці можуть долучитися. Ми сприяємо посиленню співпраці з українськими виробниками та операторами протимінної діяльності, це допоможе прискорити розмінування українських земель", - розповів Ігор Безкаравайний.

Співпраця в сфері відновлення та інвестицій

У зустрічі також обговорювалась співпраця з AECID у сфері відновлення, залучення інвестицій та підтримки програм розвитку малого та середнього бізнесу.

На сьогодні AECID активно працює в Україні для підтримки стійкості приватного сектору та важливої економічної інфраструктури країни через банківську систему та приватні інвестиції. Для цього агентство співпрацює з Міжнародною фінансовою корпорацією Групи Світового банку (IFC). Також AECID підтримує проєкти зміцнення енергетичної стійкості в школах та освітніх центрах, які постраждали від військової агресії РФ та реалізує низку інших гуманітарних проєктів.

Залучення інвестицій та співпраця українського та іспанського бізнесу

Володимир Кузьо зазначив, що Україна зацікавлена в залученні інвестицій в економіку та посиленні співпраці з іспанським бізнесом. Завжди була чітка взаємна зацікавленість між українським та іспанським бізнесом. Був проведений бізнес-форум, на якому взяли участь компанії з обох країн.

"Ми підготували Інвестиційний довідник, який містить інформацію про інвестиційний ландшафт України та пропозиції щодо інвестицій у певні сектори. Довідник містить інформацію про 95 інвестиційних проєктів на загальну суму 27 мільярдів доларів США. Він допоможе інвесторам орієнтуватися в можливостях, які має Україна", - розповів Володимир Кузьо.

Крім того, міністерство економіки продовжуватиме надавати інформацію, необхідну інвесторам для прийняття рішень про інвестиції та стимулюватиме встановлення контактів між закордонними та іноземними компаніями.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua