Як перевірити євро на справжність: 10, 50, 100 і 500 євро.

Як зрозуміти, що євро фальшиві?
Як зрозуміти, що євро фальшиві?

Підробка грошей не така рідкість, як може здаватися. Адже фальшивомонетники були і будуть завжди. Тому зрозуміти, як перевірити євро на справжність, варто буквально всім, хто стикається з іноземною валютою. Крім того, вона в великому обігу в Україні. 

фальшиві євро чи ні

Зрозуміти, як перевірити євро на справжність в домашніх умовах варто і тим, хто купує таку валюту в обмінниках, а не в банках. Тоді покупець йде на великий ризик, і це теж потрібно враховувати. Вивчити питання, як перевірити євро на підробку, варто і перед великою покупкою, якщо розрахунок ведеться в іноземній валюті. 

Як перевірити чи справжні євро?

Досить часто може виникнути потреба перевірити євро. Йдеться зазвичай про купюри в 50 євро або 100 євро. Це найбільш популярні варіанти для покупки і для підроблених купюр. 

як перевірити євро

Отже, як перевірити справжність євро номіналом від 10 до 500 євро:

  1. Візуальна перевірка. Це перше, що точно потрібно зробити. Водяний знак: подивіться банкноту на світлі. Водяний знак має бути чітко видимим на неосвітленій стороні банкноти. Смуга з голограмою: при нахилі банкноти, на смузі з голограмою повинна з'являтися голограма з зображенням номіналу або символу євро. 

  2. Перевірка паперу. Рельєфні елементи: доторкніться до банкноти. Основні зображення, написи та номінал повинні бути відчутно рельєфними.

  3. Перевірка під ультрафіолетом (UV-лампа). Реакція паперу: папір має залишатися темним, а волокна, інтегровані в папір, повинні світитися в трьох кольорах (червоний, синій, зелений). Елементи дизайну: деякі елементи дизайну на банкноті повинні світитися під ультрафіолетом (наприклад, прапор ЄС, частини карти та зірки).

  4. Магнітні чорнила. Деякі елементи банкноти, наприклад номінал, надруковані магнітними чорнилами, які можна перевірити спеціальним детектором.

  5. Перевірка під інфрачервоним світлом (IR). Під інфрачервоним світлом видимі тільки певні елементи банкноти, в той час, як інші залишаються непомітними.

  6. Люмінесценція елементів. В банкнотах євро впроваджені люмінесцентні нитки, які стають видимими під УФ-лампою. Також при ультрафіолетовому освітленні захисна смуга повинна світитися зеленим кольором.

Якщо під рукою виявилася лупа, то з нею можна провести ще один тест. Використовуючи лупу, можна побачити дрібні написи, які мають бути чіткими і розбірливими. На підробках такі написи часто розмиті. Якщо є трохи більше часу, то можна перевірити номер серії. Кожна банкнота має унікальний серійний номер, який можна перевірити за базою даних, якщо є підозри на підробку.

як перевірити євро вдома

Якщо хочеться піти далі, то існують навіть окремі мобільні додатки, які допоможуть перевірити банкноту. Проте, вони далеко не найнадійніший варіант. Краще одразу використати 2-3 методи і перевірити купюру, щоб зрозуміти, справжня вона чи ні. 

Перевірити справжність грошей в домашніх умовах без спеціальних інструментів 

Якщо ж під рукою немає спеціальних інструментів, то перевірку банкноти можна спростити. В першу чергу, банкноту потрібно оглянути. Піднесіть банкноту до будь-якого джерела світла і зверніть увагу на водяний знак. На справжній купюрі водяний знак буде чітким і видимим з обох сторін. Це найпростіший і швидкий тест. Те ж саме стосується нитки. Вбудована в банкноту захисна нитка має проходити через усю купюру і бути видимою на світлі.

Далі банкноту потрібно відчути на дотик. На дотик має відчуватися весь рельєф усіх нанесених символів. Також для друку купюр використовують спеціальний папір. Можна порівняти тестову купюру та ту, що точно справжня. Папір має бути ідентичним на дотик. 

як перевірити валюту на справжність

Далі нахиліть банкноту і подивіться на голограму або переливчасті елементи. Вони мають змінювати зображення або колір при нахилі, що важко підробити. В цілому, якщо є справжня банкнота того ж номіналу, порівняйте її з тією, що викликає підозри. Зверніть увагу на колір, розмір, розташування елементів та інші ознаки. Найменші відмінності можуть вказувати на підробку.

Як часто попадаються підроблені євро? 

Важко заперечувати, що євро є досить популярною валютою. А, як відомо, чим популярніша валюта, тим більше ймовірність натрапити на підробку. 

Підробка євро залишається актуальною проблемою, хоча рівень підробок значно зменшився завдяки сучасним технологіям захисту банкнот. Згідно зі статистикою Європейського центрального банку (ЄЦБ), у 2023 році було виявлено близько 372 000 підроблених банкнот євро. Це кількість насправді дуже мала в порівнянні з загальною кількістю банкнот євро в обігу, яких налічується понад 28 мільярдів. На мільйон справжніх банкнот припадає менш як 13 підробок.

як виявити підробку євро

Найбільш часто підроблювані номінали 50 і 20 євро. Саме ці купюри залишаються найпопулярнішими серед підроблювачів. На них припадає понад 75% всіх вилучених підроблених банкнот.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua