Як впорядкований легальний бізнес ставок в Україні.

Як впорядкований легальний бізнес ставок в Україні
Як впорядкований легальний бізнес ставок в Україні

Сьогодні в Україні працює три букмекерські контори, які мають необхідну ліцензію. Хоч діяльність БК була визнана легальною ще у 2020 році, не всі платформи прагнуть працювати чесно, тому національному регулятору доводиться оперативно реагувати на появу підозрілих сайтів. Вичерпний список легальних букмекерів можна отримати у рейтингу Букмекери Україна сайту Мета або з офіційного документа, який доступний на сайті уповноваженого органу – Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. Законодавство висуває низку вимог до організаторів таких розваг: наявність стартового капіталу, дотримання антикорупційних правил та наявність надійного шифрування для захисту особистих даних гравців. 

Насправді запитів набагато більше, як і новацій у сфері регулювання роботи БК, які активно привертають увагу аудиторії.

Яким критеріям потрібно відповідати, щоб отримати ліцензію

Попри недавні новації у регулюванні діяльності гральної сфери, основні вимоги до організаторів не змінилися. Таким чином, для ліцензування букмекерським конторам необхідно:

  • Використовувати лише сертифіковане ПЗ;
  • Своєчасно сплачувати податки у потрібному обсязі (у тому числі стягувати певний відсоток із виграшів користувачів);
  • Мати банківську гарантію (понад 40 млн гривень) та стартовий капітал у розмірі 30 млн;
  • Оперувати лише у гривнях;
  • Щорічно сплачувати ліцензійний збір.

Моніторинг роботи БК є трудомістким та тривалим процесом: фахівці вивчають всю документацію, надану операторами, та у випадку неповноти пакета паперів або виявлення будь-яких порушень законодавства, у ліцензуванні може бути відмовлено.

Обмеження та правила

До ухвалення законодавчих новацій, спрямованих на боротьбу з ігровою залежністю та вдосконалення регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор, Постановою Кабінету Міністрів внесено тимчасові обмеження, згідно з якими підлягає забороні наземна реклама та оголошення по радіо та ТБ. Також для букмекерів неприпустимо використовувати у рекламі образи волонтерів, спортсменів, медиків та військовослужбовців. Це стало предметом для обговорення серед українців, оскільки багато хто з них вважав, що подібні зміни до законодавства слід було запровадити значно раніше. 

Крім того, щоб уберегти гравців від негативного впливу, БК, як і всі інші організатори азартних розваг, зобов'язані ввести обов'язковий ліміт коштів, які користувач планує витратити на ставки протягом місяця, а також перевірити факт того, що він має лише один фінансовий рахунок на їхню платформу. Особлива увага має приділятися реєстру осіб з обмеженим доступом до азартних ігор – після завершення обов'язкової верифікації, обліковий запис гравця може бути заблокований, якщо раніше він або його родичі подавали заявку на внесення до цього списку. Крім того, букмекери можуть приймати ставки лише від громадян віком від 21 року. Доповнення до наявного порядку регулювання було внесено на початку 2024 року і в майбутньому передбачається внести до них зміни та уточнення після закінчення розгляду парламентом законодавчих ініціатив, які перебувають на розгляді. 

Можна зробити висновок, що сучасних рішень для регулювання ринку ставок є досить багато – всі вони спрямовані на безпеку гравців та вихід грального бізнесу з тіні. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua