Кінофестиваль у Торонто презентуватиме фільм «Росіяни на війні» попри протести.

Розгортання нового російського фільму на кінофестивалі у Торонто
Розгортання нового російського фільму на кінофестивалі у Торонто

Кінофестиваль у Торонто не скасовує показ фільму "Росіяни на війні"

Міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) відмовився відміняти покази російського фільму "Росіяни на війні" (Russians at War). Про це повідомляють організатори кінофестивалю.

Представники TIFF вважають, що фільм є канадсько-французьким копродуктом, а фінансувався він канадськими агентствами. Організатори вважають, що цей фільм не є російською пропагандою.

Наскільки ми розуміємо, він був створений без відома або участі російських державних органів. На нашу думку, цей фільм у жодному разі не можна вважати російською пропагандою. Хоча ми розуміємо стурбованість, висловлену багатьма, ми вважаємо, що ця канадська документальна стрічка заслуговує на місце в нашій добірці - кажуть організатори.

Прем'єра фільму в Північній Америці відбудеться пізніше цього тижня, як було заплановано.

Організатори TIFF вважають, що їхня роль як кураторів і презентаторів фільмів полягає в захисті художнього вираження та забезпеченні безпечних, відкритих просторів для взаємодії, критики та рефлексії над роботою митців.

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко висловив своє розчарування позицією адміністрації кінофестивалю. Він наголосив, що важливо не плутати російську пропаганду зі свободою слова та закликав скасувати решту показів фільму.

Фільм "Росіяни на війні" є документальним фільмом російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, яка довгий час знімалася з російським батальйоном на сході України.

Мітинг у Торонто Київ висловив протест проти показу фільму, а Верховна Рада закликала Канаду не презентувати його на фестивалі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua