Кінофестиваль у Торонто таки презентуватиме фільм «Росіяни на війні»: названа дата.

Фестиваль у Торонто презентує фільм «Росіяни на війні»
Фестиваль у Торонто презентує фільм «Росіяни на війні»

Міжнародний кінофестиваль у Торонто повернув російську пропагандистську стрічку «Росіяни на війні» до своєї програми, не зважаючи на протести української громади й дипломатів. Згідно з інформацією Інституту масової інформації, покази заплановані на 17 вересня. Цю інформацію можна знайти на сайті фестивалю.

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко висловив своє незадоволення запланованим показом пропагандистської стрічки. Він заявив, що рішення фестивалю відновити покази «Росіян на війні» є обурливим. Це рішення було прийняте всього за кілька днів після того, як уряд Канади оголосив про глобальні зусилля Росії з поширення пропаганди. Водночас, Канада бореться проти інформаційних операцій та прихованого впливу Russia Today, які є частиною російських розвідувальних органів, тому надання платформи режисеру-ветерану RT підриває ці зусилля - заявив Ніколенко.

Генконсул наголосив, що адміністрація фестивалю продовжує ігнорувати зусилля RT нівелювати підтримку України залученням місцевих коментаторів. Він також заявив, що ігнорується інформація про контекст, виробничий процес та конфлікт інтересів. Згідно з генконсулом, демонстрація «Росіян на війні» завдає серйозного удару по репутації фестивалю й журналістиці. Він стверджує, що російську пропаганду треба стримувати, а не поширювати в кінотеатрах.

Незважаючи на заклики української громади, фільм внесено до програми Міжнародного кінофестивалю в Торонто, який проходив на початку вересня. Близько тисячі людей взяли участь у протесті з вимогою скасувати показ, але спочатку адміністрація фестивалю відмовилася від цього, посилаючись на свободу слова. Але в результаті вона все ж скасувала усі покази «Росіян на війні».

Фільм російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової раніше вже було показано на Венеційському кінофестивалі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua