Китай приховує загибель найновішого атомного підводного човна, - WSJ.

Фото атомного підводного човна у Китаї
Фото атомного підводного човна у Китаї

Китайський атомний підводний човен затонув у Китаї

У Китаї сталася серйозна морська катастрофа, коли новий атомний підводний човен, належний Китаї, затонув поблизу верфі в місті Ухань наприкінці травня - на початку червня цього року. Китайська влада поки що відкидає цей факт.

Згідно зі звітом газети The Wall Street Journal, з посиланням на джерела в уряді США, підводний човен, який входить до нової серії атомних субмарин класу Zhou, перебував на заключній стадії оснащення на верфі Wuchang, коли сталася трагедія. Причини даного інциденту наразі невідомі, а також невідома доля екіпажу. Інформації про те, чи мав підводний човен ядерне паливо на борту в момент аварії немає, що створює додаткові занепокоєння стосовно можливих екологічних наслідків.

Перші ознаки інциденту помітили влітку, коли колишній офіцер підводного флоту США Томас Шугарт виявив незвичайну активність плавучих кранів на комерційних супутникових знімках верфі. Пізніше він припустив, що ці крани використовувалися для рятувальної операції затонулого підводного човна.

Цей атомний підводний човен був побудований компанією China State Shipbuilding Corp. Останній раз його помітили біля причалу на річці Янцзи наприкінці травня 2024 року, під час фінальної підготовки перед виходом у море.

Американські офіційні особи повідомили, що не зафіксували жодної інформації про проведення китайською стороною аналізу води чи довкілля на наявність радіації. Проте експерти вважають, що ризик витоку радіації ймовірно низький, оскільки підводний човен не був виведений у море, а його реактори не перебували на повну потужність.

Раніше повідомлялося, що Австралію наділять атомними субмаринами в рамках угоди країн AUKUS.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua