Китайські вчені виявили новий вірус, що може впливати на мозок.

Дослідження нового вірусу в Китаї
Дослідження нового вірусу в Китаї

У Китаї виявили новий вірус, який передається кліщами. Вчені повідомляють, що цей вірус може заражати людей і спричиняти неврологічні захворювання. Він отримав назву "вірус водно-болотних угідь" і був виявлений у пацієнта, який відвідав парк у Внутрішній Монголії в червні 2019 року.

Чоловік почувався хворим після укусу кліща, він відчував лихоманку, головний біль та мав проблеми зі стравленням. Антибіотики не полегшили його стан, що свідчило про бактеріальну інфекцію.

Дослідники підтвердили наявність вірусу у крові чоловіка, аналізуючи його ДНК і РНК. Цей вірус є частиною групи вірусів, які передаються кліщами, але раніше не виявлялось їх у людей та тварин. Вчені вирушили на пошуки вірусу у кліщів та тварин в північній частині Китаю.

Після зібрання 14 600 кліщів, декілька видів кліщів показали позитивний результат на генетичний матеріал вірусу. Зокрема, найпоширенішим був кліщ виду Haemaphysalis concinna. Кілька тварин також були інфіковані цим вірусом.

У крові "здорових" лісничих знайшли антитіла проти вірусу у 12 з 640 зразків. Також провели дослідження у чотирьох лікарнях, де зібрали аналізи пацієнтів з підвищеною температурою після укусу кліща. 20 зразків показали позитивний результат на вірус, і з них 17 випадків були спричинені саме вірусом водно-болотних угідь.

Хворі на цей вірус відчували лихоманку, запаморочення, головний біль, нездужання, біль у спині та проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Були також ознаки пошкодження тканин та зсідання крові.

Один пацієнт, що був інфікований цим вірусом, потрапив у кому. В його рідині, що оточує мозок і спинний мозок, знайшли високий рівень лейкоцитів, що свідчить про інфекцію. Всі хворі одужали після лікування.

Під час експериментів на лабораторних мишах вчені виявили, що цей вірус може спричиняти смертельні інфекції, які впливають на багато органів, включаючи мозок. Це підтверджує серйозний вплив цього вірусу на нервову систему людини.

Проблеми з вірусом Mpox

Вчені, які вивчають вірус Mpox з Демократичної Республіки Конго, заявили, що вірус мутує швидше, ніж очікувалося. Поширення вірусу в регіонах без необхідного обладнання та фінансування ускладнює боротьбу з ним, повідомляє агентство Reuters, посилаючись на вчених.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua