Китайський секретний космічний літак приземлився після 267 днів на орбіті.

Китайський космічний літак приземлився на Землю
Китайський космічний літак приземлився на Землю

Китайський багаторазовий космічний літак повернувся на Землю після третьої місії

Китайський експериментальний багаторазовий космічний літак завершив свою третю орбітальну місію після 267 днів на орбіті. За інформацією Spaсenews, літак повернувся на Землю, але немає жодних деталей про саму місію та посадку.

Китай тримав цю місію в секреті, не опублікувавши жодних зображень чи описів. З китайських звітів відомо, що цей космічний апарат призначався для перевірки технологій багаторазового використання та проведення наукових експериментів в космосі.

Успіх експерименту демонструє зрілість китайських технологій космічних кораблів багаторазового використання, які прокладуть шлях до більш зручних і доступних методів туди й назад для мирного використання космосу в майбутньому - йдеться у звіті.

Китай запустив космічний корабель 14 грудня з космодрому Цзюцюань на ракеті Long March 2F. Це сталося за два тижні до запуску американського космічного літака X-37B на ракеті Falcon Heavy.

Астрофізик Джонатан Макдауелл зазначив, що космічний корабель міг приземлитися близько 21:10 за східним часом 5 вересня. Також зафіксовано маневри корабля на орбіті.

Це приземлення означає завершення третьої місії літака, яка тривала 267 днів, подібно до другої місії тривалістю 276 днів. Перший політ літака відбувся в 2020 році і тривав два дні.

Китай планує відправити місію на Марс у 2028 році з метою отримання зразків з Червоної планети та їх доставки на Землю.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua