Кліматолог про спекотне літо в Україні: Ми впритул наблизимося до умов, які були в епоху динозаврів.

Кліматолог про спекотну літню погоду
Кліматолог про спекотну літню погоду

За 30-50 років, коли температура підвищиться ще на кілька градусів, ми наблизимося до умов, які були в епоху динозаврів. Таку думку висловив Денис Пішняк, кандидат географічних наук та керівник відділу фізики атмосфери та геокосмосу в Національному науковому антарктичному центрі.

Пішняк зазначив, що людський організм може розробити адаптивні механізми для перенесення спеки, але це займе багато часу.

Необхідна зміна десятка поколінь, необхідно, щоб запрацював природний відбір і нові властивості організмів могли викристалізуватися. Наше ж потепління стрімко розвивається протягом двох-трьох поколінь. Хоча якби біологи могли клонувати динозаврів, їм було б більш-менш комфортно у нашому найближчому майбутньому. Тобто за 30-50 років, коли температура підвищиться ще на пару градусів, ми впритул наблизимося до тих умов, які були в епоху динозаврів

На запитання про те, чи будуть кожне наступне літо спекотніше за попереднє, Пішняк відповів, що це апокаліптичне бачення. Природні коливання мають великий діапазон і заважають вченим виявляти кліматичні тенденції.

Найближчі роки можуть бути спекотними, а потім кілька наступних – прохолодними, і так це все буде коливатися туди-сюди ще неодноразово

Пішняк також зазначив, що не в кожному році буде достатньо снігу для катання на санчатах. Хоча остання зима була сніжною, а попередні – не дуже, сніг буде випадати, але можливо не збережеться на поверхні.

Раніше Пішняк висловлював думку, що через аномальну спеку частина Землі матиме проблеми з виживанням, але температурний апокаліпсис непередбачуваний.

За результатами досліджень було зрозуміло, що у 2023 році був найспекотніший рік, проте найгірше нас чекає в майбутньому. Дослідник зміни клімату та співробітник Атлантичної ради Джефф Ґуделл у своїй книзі «Палюче тепло вб’є нас найперше» наводить невтішний сценарій кліматичних змін, до яких людство повинне звикнути.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua