Кредиту в $50 млрд недостатньо: аналітики про заморожені активи РФ.

Заморожені активи РФ: недостатньо $50 млрд
Заморожені активи РФ: недостатньо $50 млрд

Україна отримала перший транш із доходів на заморожені російські активи від ЄС. Сума цього траншу складає 1,55 млрд доларів. Зокрема, частина цих коштів буде використана для зміцнення оборонної галузі України. Україна очікує отримання другого траншу доходів до березня. ЄС, незалежно від позиції США, заявляє про намір продовжувати надавати кредити Україні.

Проте, може відбутись затягнення процесу мобілізації доходів від заморожених активів. Президент України Володимир Зеленський стверджує, що тривають занадто довгі дискусії і проголошує необхідність швидкого прийняття рішень. Економісти також наголошують на тому, що надання кредиту на 50 млрд доларів є лише тимчасовим рішенням і не забезпечить всіх потреб України. Вважається, що для стабілізації України необхідно використати всі заморожені російські активи на суму понад 300 млрд доларів.

До влади України також дійшло турботливе повідомлення, що надання коштів може бути пов'язане з виконанням реформ. На це звертає увагу колишня міністр фінансів України Наталя Яресько. Вона вбачає можливі умови для надання кредиту з точки зору донорів.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua