Кремль збільшує витрати на оборону, але намагається приховати це від росіян - ISW.

Кремль збільшує витрати на оборону і ховає це від росіян
Кремль збільшує витрати на оборону і ховає це від росіян

Уряд Росії планує збільшити видатки на оборону у 2025 році, повідомляє Інститут вивчення війни. Тим часом в Кремлі акцентують увагу на запланованих витратах на соціальну сферу й уникають обговорювати зростання оборонних витрат.

Кабінет міністрів Росії затвердив проект федерального бюджету на 2025-2027 роки. Згідно з ним, доходи Росії у 2025 році зростуть майже на 12% порівняно з 2024 роком, а частка не нафтогазових доходів у федеральному бюджеті зросте до 73%.

Російський уряд планує витратити на оборону 13,2 трлн рублів (близько 140 млрд доларів) у 2025 році, що більше, ніж 10,4 трлн рублів (близько 110 млрд доларів), запланованих на 2024 рік.

У 2025 році Росія планує витратити близько 40% національного бюджету на оборону і внутрішню безпеку, що перевищує витрати на освіту, охорону здоров'я, соціальну політику та федеральну економіку разом. Крім того, Кремль збільшить витрати на засекречені статті.

Уряд Росії планує виконувати "всі соціальні зобов'язання перед громадянами" і фінансувати медицину, пенсії та національні проекти.

Міністр фінансів Антон Силуанов заявив, що значну частину ресурсів спрямовують на "спеціальну воєнну операцію", але фінансування національних проектів буде вдвічі більше, ніж раніше.

Крім того, планується виділити кошти на модернізацію комунальної інфраструктури та пільгові іпотечні програми.

"Кремлівські чиновники, ймовірно, побоюються втоми серед населення від війни і намагаються збагачувати громадську підтримку війни, акцентуючи увагу Кремля на соціальних проектах", - йдеться у звіті Інституту вивчення війни.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua