Лібанова дала прогноз щодо рівня народжуваності в Україні після війни.

Демографічні зміни в Україні після війни
Демографічні зміни в Україні після війни

За словами директорки Інституту демографії та соціальних досліджень НАН Елли Лібанової, в Україні спостерігається зниження рівня народжуваності. Починаючи з 2021 року, коли країна вже стала відчувати наслідки пандемії COVID-19, цей показник склав 1,2 (дітей на одну жінку), але через повномасштабну кризу він впав нижче одиниці.

"На європейських стандартах це значення складає 1,5. Я вважаю, що після війни в Україні рівень знову може зрости до 1,5. Однак він не перевищить цю межу", - прогнозує соціологиня під час інтерв'ю Spiegel.

Однак основною причиною демографічної кризи в Україні Лібанова вважає міграцію. Вона наводить дані Європейського статистичного бюро, згідно з якими в ЄС проживає 4,2 мільйона українців із захищеним статусом.

Ще однією причиною є процес старіння населення України, який розпочався ще в 1960-х роках. Тоді рівень народжуваності також був низьким, і в той же час відбувалася трудова міграція, коли молоді українці виїжджали в інші республіки СРСР.

"В Україну привели людей з інших радянських республік через її важливе промислове значення", - розповідає Лібанова. - "Але ці люди були старшого віку. Баланс був на нульовому рівні, але вплив віку був значним".


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua