Литва скасує пільги на працевлаштування українських біженців без тимчасового захисту.

Литва скасовує пільги для українських біженців
Литва скасовує пільги для українських біженців

У Литві з вересня скасують пільги щодо працевлаштування іноземців без статусу тимчасового захисту, які не можуть повернутися до України. Про це повідомляє LRT.

Міністр внутрішніх справ Литви Агні Білотайте підписала указ, який передбачає скасування пільг з 1 вересня. Раніше українці мали можливість працювати в Литві без отримання дозволу на працевлаштування за певних умов:

  • використання безвізового режиму або наявність шенгенської візи;
  • наявність національної візи, виданої у зв'язку з непередбаченими обставинами;
  • подання заяви на отримання посвідки на проживання на підставі роботи, висококваліфікованої зайнятості або з гуманітарних міркувань.

Виняток становлять висококваліфіковані працівники. Таким чином, українцям без тимчасового захисту для працевлаштування буде необхідно отримати посвідку на проживання.

Також, закон про підтримку цивільного населення України передбачає, що громадяни України зі статусом міжнародного захисту мають право на бюджетні місця у державних вищих навчальних закладах країни, що є винятком зі загальних правил, встановлених законом про вищі навчальні заклади.

У Ригі також відкрили будинок для українських біженців, де їм надають притулок протягом 120 днів, доки вони не знайдуть інше житло. Будинок розрахований на 125 осіб і обладнаний всіма необхідними умовами.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua