Марченко дав невтішний прогноз щодо закінчення війни та допомоги Заходу.

Марченко прогнозує закінчення війни та допомогу Заходу
Марченко прогнозує закінчення війни та допомогу Заходу

Україна оцінює фінансові потреби на 2025 рік

Міністр фінансів, Сергій Марченко, повідомив, що Україна разом з Міжнародним валютним фондом (МВФ) визначають необхідність додаткового фінансування на рік 2025 у розмірі 12-15 млрд. доларів. Це пов'язано з продовженням війни, яка триватиме й в наступному році.

"Зараз ми постійно обговорюємо з нашими партнерами, що нам потрібне додаткове фінансове забезпечення, оскільки війна триватиме у 2025 році і нам потрібно мати страховий запас", - сказав Сергій Марченко.

Марченко пояснив, що попередні прогнози про завершення активного етапу війни до середини 2024 року не підтвердилися, тому необхідно погодити оцінки фінансових потреб з МВФ. Він також наголосив, що Україна самостійно має внести свій внесок у вирішення фінансових проблем.

Міністр вважає, що підвищення податків буде сигналом партнерам про готовність України до складних рішень. Це дозволить продемонструвати, що країна внесе свій внесок в подолання дефіциту бюджету.

"Ми звертаємося до партнерів і кажемо: існує дефіцит у 500 млрд гривень і ми маємо рішення, як його покрити. Але ми також очікуємо, що на 2025 рік ви надасте нам достатнє фінансове забезпечення, щоб ми могли забезпечити бюджет", - зазначив глава Мінфіну.

Марченко наголосив, що уряд працює над збалансуванням бюджету наступного року, але для цього необхідні додаткові гарантії фінансування від міжнародних партнерів. Зараз, згідно з програмою МВФ, цих гарантій недостатньо для забезпечення збалансованого бюджету до Верховної Ради.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua