Масовий підрив пейджерів: Axios назвало мету ізраїльської операції проти Хезболли.

Ізраїльські пейджери підірвано масовою операцією
Ізраїльські пейджери підірвано масовою операцією

Ізраїль виконав розвідку без попередження США

Адміністрація США не була проінформована про операцію Ізраїлю, під час якої було підірвано тисячі пейджерів Хезболли. Це стало відомо від американських чиновників. Роздішити про проведення розвідки було прийнято на нараді з безпеки, в якій брали участь прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху, його уряд та представники служб безпеки. Операція відбулася відразу після візиту посланця США, який нагадав Нетаньяху про можливі наслідки ескалації конфлікту в Лівані.

Результатом розвідки стали загибель мирних жителів Лівану, у тому числі дітей, та поранення понад 2750 осіб, серед яких були члени Хезболли та її військові підрозділи. Розведення також призвело до збоїв у системі командування та контролю Хезболли. Ізраїльські офіційні особи заявляють, що вони розуміють можливість ескалації на північному кордоні та знаходяться в стані підвищеної готовності до можливої відповіді з боку Хезболли.

За джерелами, ця розвідка була проведена Ізраїлем з метою переходу на новий етап в боротьбі з Хезболлою, уникнувши при цьому повномасштабної війни. Головною метою операції було підорвати впевненість Хезболли та продемонструвати, що її дії повністю контролюються ізраїльськими розвідувальними службами.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua