Мілітаризація ЗАЕС: окупанти риють окопи навколо водойми-охолоджувача.

Водойми-охолоджувач навколо ЗАЕС зариючуювані окупантами
Водойми-охолоджувач навколо ЗАЕС зариючуювані окупантами

Російські військові активно будують окопи навколо водойми-охолоджувача Запорізької АЕС, що може мати прямий вплив на безпеку енергетичного об'єкта. За даними британських аналітиків, які працюють на замовлення Greenpeace Німеччини, з 2022 року Росія вже збудувала понад 1000 метрів траншей, більшість з яких зосереджені на північній і західній сторонах водойми. Greenpeace побоюється, що така мілітаризація пов'язана з майбутніми планами Росії щодо перезапуску реакторів Запорізької АЕС, що знаходяться у припиненому стані з 2022 року. Організація закликає прийняти ефективні санкції щодо Росатому та російської держави, аби зупинити ці небезпечні плани.

"Російські збройні сили продовжують загрожувати безпеці ЗАЕС. Ми виявили укріплення і траншеї, які можуть використовуватися для розміщення військової техніки. Така ситуація на Запорізькій АЕС викликає серйозне занепокоєння", - заявив представник Greenpeace Ян Ванде Путте.

Greenpeace також боїться, що будівництво траншей і укріплень може бути попереднім кроком до відновлення роботи реакторів на станції. Організація закликає прийняти всі необхідні заходи для зупинення цих планів Росії і покарання винних.

"Ми маємо зупинити злочини Росії на ЗАЕС. Російські дії на об'єкті, що забезпечує охолодження реакторів, викликають серйозне занепокоєння. Нам потрібно застосувати ефективні санкції проти Росатому та російської держави", - заявив Шон Берні з Greenpeace.

Джерело: Радіо Свобода


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua