Міндовкілля повідомило про якість води в річках Сейм і Десна.

Якість води в річках Сейм і Десна
Якість води в річках Сейм і Десна

Забруднення річок Сейм та Десна, яке восени призвело до погіршення якості води в Сумській та Чернігівській областях, вже ліквідовано. Про це повідомила перша заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко.

Ситуація стабільна. Вода зараз має природний колір, без специфічного запаху. Замору риби також не бачимо, а показники якості води характерні для цього періоду року

За її словами, показники хімічного споживання кисню та розчиненого кисню в річках у всіх контрольних пунктах залишаються в межах норми.

Наразі моніторинг річок Держводагентством та Держекоінспекцією продовжується, але перейшов з щоденного до щотижневого відбору проб.

У зв'язку зі стабілізацією стану перейшли від щоденного відбору проб до щотижневого - для проведення досліджень. Також річку Десна насичують киснем за допомогою аераційних установок. Тому зараз вже точно можна сказати, що ситуація стабільна

Як зазначила Крамаренко, забруднення було спричинене скидом виробничих стічних вод цукрового заводу, що знаходиться на території Російської Федерації. Цей висновок підтвердили дослідження Інституту гідробіології НАН України, Інституту мікробіології та вірусології НАН України та інших установ.

Нагадаємо, з середини серпня на берегах річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях фіксували масову загибель риби та забруднення води. Жителям району було заборонено купатися у річці, а відповідні служби підозрювали, що брудна вода потрапила з Курщини.

Пізніше Держкомісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розробила план з очищення річок Сейм у Сумській та Чернігівській областях і Десни в Чернігівській та Київській областях.

На 22 вересня в річці Сейм знову спостерігалося забруднення води. Ситуація в річці Десна стабілізувалася. Крім того, протягом 21-23 вересня в річці Десна на Київщині був зафіксований найнижчий рівень води за останні 100 років.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua