На 150% вище: в Україні злетіли ціни на картоплю.

Картоплю на ринку вищі ціни
Картоплю на ринку вищі ціни

За даними "Шувара", вартість картоплі в Львові на сьогоднішній день становить 17,3 грн/кг, що втричі більше, ніж минулого року.

За словами Тетяни Попович, керівника відділу маркетингу "Шувара", картоплевий ринок характеризується стабільною пропозицією, але є регіональні особливості.

"Основними регіонами вирощування традиційно залишаються північні та західні області України, такі як Житомирська, Вінницька, Львівська та Волинська. Цього року частина обсягів також забезпечується із центральних регіонів, де фермери активно збільшують виробництво", - зазначила вона.

Ціни на картоплю

Урожай картоплі 2024 року оцінюється як досить стабільний, незважаючи на попередні побоювання через погодні умови, особливо посуху у серпні. Проте є ризик зменшення урожайності в окремих регіонах через погодні аномалії.

За прогнозами Попович, протягом наступного місяця ціни на картоплю можуть зрости через збільшений попит на пізні сорти, але загальний обсяг пропозиції залишається стабільним.

Ціни на картоплю в Україні / Фото: shutterstock.com

"Головними факторами, які можуть вплинути на подорожчання, є погодні умови, особливо у разі затяжних дощів під час збирання врожаю, а також зростання витрат на енергоносії та логістику", - зауважує експерт.

Раніше збирання врожаю змусило Україну імпортувати картоплю. Українцім рекомендували запасатись цим овочем.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua