На сайті уряду з’явилася петиція про створення мовної поліції .

Зображення клятузи, яку хтось заблокував українською мовою
Зображення клятузи, яку хтось заблокував українською мовою

На сайті Кабінету міністрів України з'явилася петиція, яка закликає до звільнення Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя та створення мовної поліції. Петицію створила Вероніка Ольшанська з метою належного захисту української мови в публічному просторі.

У зверненні до уряду зазначається, що громадяни України закликають до звільнення Уповноваженого з посади і створення Мовної поліції, яка буде контролювати виконання Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Наразі петицію підписали 1394 особи, а для досягнення цілі необхідно зібрати 25 тисяч підписів. Термін для збору підписів становить 74 дні.

Нагадаємо, що недавно в Івано-Франківську розпочалося функціонування мовних інспекторів, які займаються боротьбою з поширенням російської мови в місті.

Лариса Ніцой, мовна активістка та дитяча письменниця, у коментарі для "Главкому" назвала необхідність підтримки та ідеї української мови владою як одну з причин погіршення статистики використання української мови серед школярів. Крім того, помилки в законодавстві також мали вплив на цю ситуацію.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua