Над Україною зійшов Блакитний Супермісяць: чим унікальна повня 19 серпня.

Унікальний Супермісяць над Україною
Унікальний Супермісяць над Україною

У серпні 2024 року очікується видовищна повня, яку називають Осетровою або Блакитним Місяцем. Ця повня буде наближатися до нас на найближчу відстань і матиме більшу яскравість, ніж звичайний Місяць.

Походження назви повні у серпні

Серпнева повня отримала свою назву від індіанців Північної Америки. Для племен, які жили на берегах Великих озер, серпень був найкращим часом для лову осетра. Також повний Місяць у серпні відзначав початок сезону збору врожаю, тому його називали Кукурудзяним, Зерновим і Рисовим. Інші культури давали йому свої назви:

  • китайці - Місяць Урожаю;
  • кельти - Місяць Суперечок;
  • віккани - Трав'яний Місяць;
  • черокі - Фруктовий Місяць.
  • У Південній півкулі, де зараз зима, Місяць називають Сніговим, Вовчим і Голодним.

Що таке Блакитний Місяць

У цьому році Осетровий Місяць є сезонним Блакитним Місяцем. Сезонний Блакитний Місяць - це третя повня в астрономічному сезоні, що настає між рівноденнями. Зазвичай в астрономічному сезоні відбувається чотири повні.

Сезонні Блакитні Місяці відбуваються рідко - приблизно раз на 2,5-3 роки.

Крім сезонних, існує ще календарний Блакитний Місяць, коли в календарному місяці відбувається дві повні. Це явище відбувається частіше.

Варто зауважити, що назва "Блакитний Місяць" не означає реальний колір Місяця. Він зазвичай має звичайний вигляд, але іноді може набувати блакитного відтінку через оптичну ілюзію, коли хвилі червоного кольору розсіюються у повітрі через дрібні частинки диму або попелу.

Перший супермісяць 2024 року

Серпнева повня 2024 року також буде супермісяцем, тобто вона відбудеться поблизу найближчої до Землі точки орбіти Місяця, перигею. Під час супермісяця Місяць буде виглядати на 7% більшим і на 16% яскравішим, ніж зазвичай.

Серпнева повня настане 19 серпня о 21:26 за Києвом (18:26 GMT). Незахищене око може спостерігати повний Місяць протягом доби до і після цього моменту, з 18 по 20 серпня. Це буде перший супермісяць з 4 супермісяців поспіль в 2024 році.

Нагадаємо, що вночі з 12 на 13 серпня було помітно полярне сяйво в різних регіонах України, включаючи Харківську, Дніпропетровську, Львівську, Чернігівську та Сумську області.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua