Найбільш нестабільні валюти у світі.

Найбільш нестабільні валюти у світі
Найбільш нестабільні валюти у світі

Поряд з стабільним швейцарським франком, доларом та євро, є і найнестабільніші валюти. У цьому випадку за першість ніхто боротися не хоче, адже найнестабільніша валюта завжди у найнестабільнішій країні. 

Втім, ТОП таких країн може швидко змінюватися. Адже найнестабільніша валюта у світі є умовним поняттям, а на практиці країна може різко втратити свої позиції через кризу, війну чи інший випадок. Тому рейтинг певного року відображає насамперед такі зміни. 

Найнестабільніша валюта світу

найбільш нестабільні валюти

Отже, розглядаючи найнестабільніші валюти, потрібно розуміти, що вони всі пов'язані з ситуацією всередині країни, а також відображають особливості міжнародної політики. Тобто цей процес сам по собі досить складний. 

Також потрібно розуміти, що у світі існує безліч валют, і далеко не всі з них володіють стабільністю і передбачуваністю. Нестабільні валюти піддаються різким коливанням курсу, високій інфляції і часто пов'язані з політичною і економічною нестабільністю. Тобто достатньо кількох факторів, їх поєднання, щоб валюта почала знецінюватися. 

найнестабільніша валюта

У цьому ж випадку замкнене коло. Стан в країні впливає на стабільність валюти, а нестабільність валюти призводить до ще більших проблем всередині країни. Вийти з цього замкнутого кола країні досить важко. Такі валюти, які втрачають стабільність, можуть призвести до серйозних економічних проблем як всередині країни, так і за її межами. 

Яку валюту можна назвати нестабільною? 

Нестабільна валюта – це грошова одиниця, яка зазнає значних і частих коливань курсу стосовно інших валют. Тобто, щоб зрозуміти, наскільки стабільна валюта, її потрібно порівняти з іншими валютами (більш стабільними). При цьому факторів, що на це впливають, дійсно багато. 

найнестабільніша валюта в світі

Що спільного у валют, які стали нестабільними: 

  1. Нестабільні валюти часто супроводжуються високою або гіперінфляцією, що призводить до швидкого зниження їх купівельної спроможності. Цей факт дуже впливає на заможність громадян країни. 

  2. В країнах з нестабільними валютами часто спостерігаються політичні кризи, перевороти та відсутність впевненості в майбутньому. В цілому політична нестабільність дуже впливає на стан економіки будь-якої країни. 

  3. Серйозні економічні кризи, дефіцит бюджету і значні зовнішні борги можуть призвести до різкого падіння курсу валюти.

найнестабільніша валюта світу

Є ще й таке поняття, як низький рівень довіри. Тобто населення і міжнародні інвестори не довіряють таким валютам, що ускладнює їх нестабільність і сприяє відтоку капіталу.

Венесуельський болівар

Венесуельський болівар є одним з найяскравіших прикладів валюти, що знаходиться в стані гіперінфляції. Країна переживає тривалий економічний кризис, що супроводжується політичною нестабільністю і санкціями з боку міжнародного співтовариства. Відбувається це не перший рік, і які б заходи не застосовувалися, болівар не може вийти з цього кризи. 

Розбираючи тему, чому так сталося, варто відразу згадати про гіперінфляцію всередині країни. Інфляція у Венесуелі вимірюється тисячами відсотків на рік, що робить болівар практично безглуздою як засіб збереження вартості.

чим небезпечна нестабільна валюта

Разом з цим в країні вже досить тривалий час зберігається і політичний кризис. Хаос, який відбувається у Венесуелі, навіть складно описати. Таке становище справ дуже підриває довіру місцевих жителів, що стає новим і додатковим фактором. 

Не малу роль в нестабільності національної валюти зіграли санкції і певна міжнародна ізоляція країни. Міжнародні санкції ускладнили економічні проблеми країни, що призвело до різкого падіння курсу болівара.

Зімбабвійський долар

Мало хто навіть знає про таку валюту, як зімбабвійський долар. Тим часом така валюта є символом гіперінфляції і економічного краху, і це, безумовно, позитивно не вплинуло на стан місцевого населення. 

На початку 2000-х років країна пережила один з найсерйозніших економічних криз у світі, що призвело до катастрофічного знецінення національної валюти. Це і стало початком кінця для національної валюти. В пік кризи інфляція у Зімбабве досягала 89,7 секстильйонів відсотків, що зробило місцеву валюту абсолютно ненадійною.

Іранський ріал 

Якщо говорити про найнестабільніші валюти у тривалому проміжку часу, то точно потрібно згадати іранський ріал. Він регулярно і протягом багатьох років стикається з серйозними проблемами, пов'язаними з санкціями та економічною ізоляцією країни. 

В останні роки ріал значно знецінився, що призвело до економічних труднощів для населення і бізнесу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua