Найстаріша континентальна кора Землі невпинно руйнується: китайські вчені попередили про зміни.

Зображення пошкодженої земної кори в Китаї
Зображення пошкодженої земної кори в Китаї

Вчені з Університету геологічних наук дослідили руйнування кратону

Китайські вчені з Університету геологічних наук провели дослідження руйнування Північно-Китайського кратону протягом останніх 200 мільйонів років. Вони встановили, що найдавніші частини континентальної кори піддаються руйнуванню під впливом природних сил. Дані дослідження були опубліковані в Nature Geoscience.

Дослідники виділили два основних етапи руйнування кратону. Спочатку океанічна плита Ізанагі занурюється під континентальну плиту, що призводить до збільшення товщини кори і формування гірського хребта Тайханьшань. Потім відбувається відступ плити, що спричиняє витончення кратону на 26%.

Ці процеси супроводжуються тектонічними зсувами, насуванням старих порід на нові та розтяганням кори. Остаточна фаза розтягування земної кори завершує процес декратонізації.

Вчені припускають, що подібні процеси можуть відбуватися й в інших частинах світу. За допомогою комп'ютерних моделей, вчені точно відтворили характеристики літосферної плити і набули уявлення про процеси, що відбуваються у глибинах Землі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua