НАТО відстає від Росії у розвитку штучного інтелекту – Bloomberg.

НАТО відстає в розвитку інтелекту
НАТО відстає в розвитку інтелекту

Серйозне занепокоєння щодо готовності НАТО до викликів у кіберпросторі та штучному інтелекті висловив колишній головнокомандувач НАТО Джеймс Ставрідіс. У своїй статті він зазначив, що новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте може впоратися з викликами, проте необхідно посилити зусилля Альянсу у сфері кібербезпеки та штучного інтелекту.

«Російський уряд та його хакерські партнери посилюють свій зловмисний кіберфронт, здійснюючи постійні атаки проти України, країн Балтії та багатьох країн Східної Європи. Президент Владімір Путін знає, що його країна не може перемогти НАТО лише військовою силою – колективний оборонний бюджет членів Альянсу приблизно в 10 разів перевищує бюджет Російської Федерації – і він, ймовірно, розпочне кібератаки безпосередньо проти Альянсу», – зауважив Ставрідіс.

Ставрідіс наголосив, що Росія активно використовує кібератаки та дезінформацію, підриваючи згуртованість НАТО та підтримку України. Він навів приклад американського експерта з дезінформації, який, проживаючи в Москві, використовував ШІ для створення десятків вебсайтів, спрямованих на підрив єдності НАТО.

«З часом ШІ стане потужним інструментом на полі бою – від створення аватарів для консультування командирів, до систем озброєння, що об'єднують безпілотні платформи спостереження і нападу. Машини, що навчаються, також значно поліпшать військову діяльність. НАТО не рухається достатньо швидко, щоб випередити Росію, яка швидко навчається в умовах реального конфлікту, в той час, як НАТО обмежується випробуваннями та гіпотетичними міркуваннями», – вважає Ставрідіс.

Ставрідіс закликав НАТО прискорити свої зусилля в сферах кібербезпеки та штучного інтелекту, щоб не поступатися Росії та забезпечити ефективну колективну оборону.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua