НБУ пояснив зростання цін в Україні та окреслив шляхи зниження інфляції до 5%.

Графік цін в Україні та інфляція
Графік цін в Україні та інфляція

Національний банк прогнозує високу інфляцію в Україні

За інформацією Національного банку України, в країні очікується тривалий період інфляційного тиску. Причинами цього є збільшення бюджетних видатків, проблеми на ринку праці та очікуваний дефіцит електроенергії в опалювальний сезон. Про це повідомила прес-служба НБУ.

За даними звіту НБУ, у вересні 2024 року показник споживчої інфляції досяг 8,6% в річному обчисленні, що перевищує очікування. Причиною цього є швидке зростання цін на продукти харчування через обмежене постачання та основний інфляційний тиск. Крім того, показник базової інфляції збільшився з 6,5% у серпні до 7,3% у вересні.

Національний банк наголошує на своїй монетарній політиці, яка має на меті зниження інфляції до 5% з початку 2025 року. Однак, згідно з поточною ситуацією, досягнення цієї цілі в ближчому майбутньому буде важким завданням.

Держстат повідомив, що ціни на продукти харчування в Україні продовжують зростати. Це сталося через зростання вартості продовольчої сировини та витрат на виробництво, зокрема на енергозабезпечення та оплату праці.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua