Новий проект з мобілізації: як тепер ТЦК шукатимуть чоловіків.

Матчування роботи з чоловіками з ТЦК
Матчування роботи з чоловіками з ТЦК

Українцям пояснили про новий проект щодо знаходження військовозобов'язаних чоловіків, яких можуть мобілізувати. Інформацію про це оприлюднили на сторінці у Facebook.

Уряд України затвердив постанову про експериментальний проект, який буде автоматично перевіряти та актуалізувати дані про військовозобов'язаних, резервістів та призовників, як повідомила заступник міністра оборони Катерина Чорногоренко. Дані будуть отримуватися з реєстрів Державної міграційної служби, Мін'юсту та адміністрації Державної прикордонної служби. Завдяки цій інформації будуть уникати випадків, коли повістки надходять до померлих або відсутніх у країні осіб.

"Дані щодо всіх чоловіків від 16 до 60 будуть актуалізовані через реєстри Державної міграційної служби, Мін'юсту та адміністрації Державної прикордонної служби. Це допоможе уникнути ситуацій, коли повістки приходять людям, які померли або перебувають за ґратами, а також допоможе виправити помилки щодо персональних даних", – пояснила вона.

Адвокат Андрій Межирицький, який спеціалізується на питаннях мобілізації, пояснив, як працюватиме цей проект. Він розповів, що паспорти громадян України видаватиме Державна міграційна служба. Якщо у людини зміниться статус, такий як в'язниця, втрата громадянства або смерть, найточніші дані будуть у Державній міграційній службі. Ймовірно, буде встановлений механізм обміну інформацією між цими реєстрами, щоб уникнути наявності "мертвих душ" у реєстрі "Оберіг".

За словами адвоката, реєстри будуть синхронізовані, щоб працівники ТЦК могли виявити осіб, яких немає в реєстрі "Оберіг".

"Я так розумію, що буде проведено синхронізацію реєстрів. Є два реєстри. Реєстр міграційної служби, де внесено всіх громадян України. І є реєстр "Оберіг". Там також містяться дані громадян", – розповів він.

Після аналізу програма комп'ютера виявлятиме розбіжності стосовно наявності даних в різних реєстрах. Перелік розбіжностей буде розглянуто посадовими особами, і вони прийматимуть рішення щодо конкретних осіб. Особи, яких немає в одному реєстрі, можуть потрапити до "червоного" списку.

"Робітник ТЦК буде перевіряти, чи існує особа в реєстрі "Оберіг". Прийматиметься рішення про відправку повістки та уточнення даних. Часто бувають випадки, коли в реєстрі "Оберіг" людина вказана, а в реєстрі міграційної служби зазначено, що ця людина вже померла. Уповноважені працівники перевірять це, можливо, звернуться до реєстру актів цивільного стану", – пояснив адвокат.

Також адвокат відповів на питання, чому включили дані про 16-річних. Він пояснив, що в цьому віці хлопці отримують приписне свідоцтво та призначаються до певної призовної ділянки.

На замітку, в Україні змінили правила мобілізації для родичів, які доглядають хворих.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua