Обсяги експорту української агропродукції за дев'ять місяців різко зросли.

Статистика експорту української агропродукції
Статистика експорту української агропродукції

Експорт агропродукції зрос на 9,9 млн тонн

У Державній митній службі повідомили, що обсяги експорту агропродукції України збільшилися на 9,9 млн тонн за перші дев'ять місяців 2024 року. Це становить більше ніж чверть від загального обсягу експорту. Вартість експортованих товарів зросла на 1,4 млрд доларів.

За даними митниці, протягом січня-вересня 2024 року Україна вивезла 48,9 млн тонн агропродукції на суму 10,5 млрд доларів.

Основною причиною такого зростання стало відновлення морського сполучення. Завдяки цьому станом на сьогодні 89% загального обсягу експорту агропродукції було здійснено морським видом транспорту. На суходолі експортери надають перевагу залізничному транспорту, лише 2% товарів переміщуються автомобільним транспортом

Зазначається, що основними експортованими агропродуктами залишаються зернові культури. За перші 9 місяців було вивезено 42,3 млн тонн зернових на суму 7,1 млрд доларів. Іншою значною складовою експорту є насіння та плоди олійних рослин. Вартість цих товарів становить 2,2 млрд доларів, а обсяг - 5 млн тонн.

Особливості імпорту агропродукції

Що стосується імпорту, тут ситуація має дещо інші особливості. Близько 80% всієї імпортованої агропродукції з України транспортується автомобільним шляхом, майже 18% - морським шляхом і 2% - за допомогою залізниці. Це особливо стосується імпорту з країн Європи, коли товари доставляються різними видами транспорту.

Загалом українській імпорт склав 978,8 тис. тонн агропродукції на суму 1,7 млрд доларів. Найбільшу частку в цьому імпорті складають їстівні плоди та горіхи - 468 тис. тонн, що коштували 563,8 млн доларів. Також було імпортовано значну кількість овочів - 194,2 тис. тонн (246,6 млн доларів), а також насіння олійних рослин - 50,2 тис. тонн на суму 346,5 млн доларів.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua