Onet: Польща може використати головування в ЄС для тиску на Україну.

Польща використовує головування в ЄС для тиску на Україну
Польща використовує головування в ЄС для тиску на Україну

Польща планує використати своє головування в Європейському союзі для тиску на Україну. Президент Зеленський висловив свої претензії щодо відсутності підтримки Польщі у переговорах про вступ до ЄС та постачанні військової техніки. Він також зазначив, що Польща не має права втручатися в питання Волині. Польська делегація була незадоволена стилем переговорів Зеленського.

Польща збирається використовувати європейські амбіції України як засіб тиску. Вони отримають головування в ЄС у 2025 році і стануть ключовими гравцями у переговорах щодо вступу України до ЄС. Зеленський відмовився вирішувати історичні питання з Польщею раніше, але тепер українці звертаються до Польщі з різними питаннями.

Також обговорювалися питання ексгумації жертв волинської різанини, яке є одним з найбільших проблем у взаємини між Польщею та Україною. МЗС Польщі наголошує, що військові та оборонні питання не будуть обговорюватися під час переговорів.

Процес вступу України до ЄС прискорився після російського вторгнення. Уже через декілька днів після нападу, Київ подав заявку на членство, а в червні отримав статус кандидата. В грудні 2023 року розпочалися переговори, які поділено на 35 розділів. За оцінками Європейської комісії, в Україні є прогрес у п'яти розділах.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua