ООН повідомила про новий спалах мавпячої віспи в Африці: ситуація у Конго критична .

Критична ситуація зі спалахом мавпячої віспи в Конго
Критична ситуація зі спалахом мавпячої віспи в Конго

У Африці виявлено майже 90 випадків віспи мавп серед біженців, зокрема, 68 в Демократичній Республіці Конго. Про це повідомили у Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців, повідомляє BBC.

Цей новий спалах віспи мавп атакує найбільш уразливі групи населення, включаючи біженців та насильно переміщені громади, які живуть у складних умовах

За словами керівника громадського здоров'я УВКБ ООН Аллена Майни, біженці часто проживають у переповнених таборах, не мають доступу до безпечної води, мила та їжі, а також зустрічають труднощі з отриманням медичної допомоги, що збільшує ризик зараження.

Потреба у вакцинах

За повідомленням BBC, медичному персоналу на сході Демократичної Республіки Конго необхідні вакцини, щоб зупинити поширення хвороби. Минулого тижня було доставлено 200 тисяч вакцин, наданих ЄС, до столиці Кіншаси, але до сільських районів Південного Ківу, де поширений спалах віспи мавп, їх ще потрібно доставити, що займе деякий час.

Але для транспортування вакцин потрібні спеціальні умови зберігання при низькій температурі, що підтримує їх ефективність. Також можуть знадобитися гелікоптери для доставки вакцин до сільських районів, а це збільшить витрати в країні, яка вже зазнає фінансових труднощів через віспу.

Фінансування та профілактика

Управлінням верховного комісара ООН у справах біженців заявлено, що до кінця року потрібно зібрати 21,4 млн доларів для посилення критичних заходів реагування та профілактики серед біженців в країнах, що страждають від віспи мавп. Ці заходи допоможуть близько 10 млн людей у 35 африканських країнах.

Варто зазначити, що новий вірус мавп'ячої віспи швидко змінюється, що ускладнює його контроль. Крім того, він поширюється у регіонах, де експерти часто не мають необхідного фінансування та обладнання для ефективного боротьби з хворобою.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua