Опитування показало, як змінилося ставлення чехів до українських біженців.

Ставлення чехів до українських біженців на опитуванні
Ставлення чехів до українських біженців на опитуванні

Ставлення чехів до українських біженців

Організація STEM провела опитування, згідно з яким, більшість чехів (55%) підтримують українців, що залишаються в Чехії. Проте, більшість проти прийому нових біженців. Цікаво, що кількість тих, хто від категорично проти посвідки на українців, зменшилася з 22% до 16%.

За результатами дослідження, більшість чехів (73%) схильні полегшити доступ українців до ринку праці, але 61% вважають, що держава повинна запобігати прибуттю нових біженців. Більшість чехів (59%) також вважають, що держава має знизити кількість українських біженців у країні.

Директор STEM Яромир Мазак пояснив, що ставлення чехів до українських біженців залежить від їх бажання та здатності інтегруватися в чеське суспільство. Ті, хто проявляють бажання працювати та інтегруватися, зустрічаються з позитивним ставленням. Але існують і ті, хто не намагається інтегруватися, і до них ставляться негативно.

За даними дослідження, поява українських біженців практично не вплинула на особисту ситуацію більшості чехів (73%). Проте, 17% відчули погіршення у своїй ситуації. Ті, хто мають досвід контактів з українцями, оцінюють своє ставлення до них переважно позитивним (24%), невизначеним (41%) або переважно негативним (17%). Є також частина опитаних (18%), які не мали досвіду контактів з українцями. Близько чверті опитаних (28%) повідомили про проблеми або конфлікти з українцями.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua