Ощадбанк долучився до програми стимулювання індустріальних парків.

Банківські послуги в індустріальних парках
Банківські послуги в індустріальних парках

Мінекономіки України оголосило про підписання третього договору в рамках програми "Державне стимулювання створення індустріальних парків". Ощадбанк долучився до цієї ініціативи, ставши третім державним банком, який надає підтримку цій програмі.

За даними Мінекономіки, керуючі компанії індустріальних парків тепер можуть звернутися до Ощадбанку для отримання державної підтримки у двох напрямках: розвиток інфраструктури і компенсація витрат на підключення до інженерно-транспортних мереж.

"Перший напрямок передбачає надання фінансової допомоги для розвитку інфраструктури індустріальних парків. Це включає забезпечення будівництва доріг, прокладання зв'язку та забезпечення газом, водою та електроенергією. Другий напрямок передбачає компенсацію витрат на підключення до інженерно-транспортних мереж, зокрема до електричних. Це допоможе зменшити фінансове навантаження на ініціаторів проєктів і прискорить введення парків в експлуатацію. У період воєнного стану компенсація стосується лише підключення до електромереж", - повідомили у відомстві.

Індустріальні парки сприяють скороченню часу від ідеї до запуску виробництва, оптимізації логістики і зниженню початкових бар'єрів для бізнесу. Метою Уряду є збільшення частки переробної промисловості у ВВП України до 20-25%.

На стимулювання створення індустріальних парків виділено 1 млрд гривень з державного бюджету. Керуючі компанії парків отримують ці кошти для розвитку інженерно-транспортної інфраструктури і компенсації вартості підключення до електричних мереж.

"Компанії зможуть реалізувати більш масштабні проекти, оскільки збільшено максимальний розмір стимулювання з 60 до 150 млн грн. При цьому співфінансування робіт відбуватиметься у співвідношенні 50 на 50. Керуючі компанії з декомунізованих територій отримують можливість реалізації проектів у співфінансуванні 80 на 20. Введено також певні умови. Кожен заявник зобов'язаний протягом 3 років побудувати не менше 5000 квадратних метрів будівель та залучити не менше 2 учасників. Усе стимулювання надаватиметься через ескроу-рахунки, що будуть відкриті у державних банках", - повідомили у Мінекономіки.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua