Отримання статусу біженця у Казахстані: що слід врахувати українцям.

Статус біженця в Казахстані
Статус біженця в Казахстані

Близько 520 осіб шукають притулку в Казахстані, 325 вже отримали статус біженця

За даними Міністерства праці та соціального захисту населення Казахстану, в країні проживає близько 520 осіб, які шукають притулку, та 325 осіб, які вже отримали статус біженця. Щоб отримати статус, потрібно відповідати умовам і пройти спеціальну комісію. Інформацію опублікувало видання "Курсив".

Прибувають до Казахстану біженці з різних країн, зокрема з Афганістану, України, Китаю, Сирії та Узбекистану. За останній рік найбільше звернень про надання статусу біженця надійшло від громадян України, які становлять близько половини всіх осіб, які шукають притулку в країні.

За даними Міністерства праці та соціального захисту населення Казахстану, статус біженця вже мають 233 громадяни України та 21 громадянин Росії. З них 63 українці отримали статус біженця.

Відповідно до видання "Курсив", різниця між біженцями та особами, які шукають притулку, полягає в тому, що біженцям надається статус у разі, якщо вони бояться переслідувань у своїй країні та не мають можливості або не хочуть користуватися захистом своєї держави. Особам, які шукають притулку, надається статус, якщо вони звернулися за допомогою до Казахстану, але ще не отримали остаточного рішення.

Підстави для відмови українцям у наданні притулку

  • надання неправдивих відомостей або фальшивих документів;
  • наявність громадянства іншої держави, яка може забезпечити захист;
  • прибуття з безпечної третьої країни, де може бути надано притулок;
  • участь у діяльності терористичних, екстремістських або заборонених релігійних організацій;
  • вчинення злочинів проти миру, людства та військових злочинів;
  • скоєння серйозного злочину за межами Казахстану до прибуття;
  • вчинення дій, що протирічать цілям та принципам ООН та міжнародних організацій, членами яких є Казахстан.

Казахстан планує заборонити росіянам масово отримувати банківські картки. Для відкриття рахунку уряд буде вимагати дозвіл на проживання в країні для громадян РФ. Національний банк Казахстану готує відповідні зміни до законодавства для боротьби з протиправними операціями, такими як незаконний обіг наркотиків та гральний бізнес.

Згідно з новими правилами, видача карток буде залежати від особистої присутності та підтвердження законного перебування в Казахстані.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua