Подорожчання газу та світла: експерт Попенко показав зобов'язання України перед МВФ.

Попенко показав зобов'язання перед МВФ
Попенко показав зобов'язання перед МВФ

Експерт з житлово-комунального господарства Олег Попенко повідомив, що до 2025 року українців чекає підвищення комунальних тарифів. Цю інформацію він отримав з листа про наміри до керівництва МВФ і розповів про неї у своєму Телеграм-каналі.

Згідно з документом, тарифи будуть підвищуватись поступово, як під час війни, так і після неї. Це передбачено як потенційні заходи реформи, з урахуванням нової тарифної методології та соціальних міркувань.

Потенційні заходи реформ, як тільки дозволять умови, включають додаткове поступове підвищення тарифів (з урахуванням нової тарифної методології та соціальних міркувань під час війни), - йдеться у документі.

В меморандумі також зазначається про необхідність поступового збільшення тарифів на газ та електроенергію з метою відшкодування витрат на стійкість системи та скорочення квазіфіскальних зобов'язань. При цьому слід виділяти ресурси для захисту вразливих домогосподарств.

Крім того, забезпечення стійкості системи та скорочення квазіфіскальних зобов'язань потребуватиме поступового збільшення тарифів на газ та електроенергію з метою відшкодування витрат, при цьому виділяючи адекватні та цілеспрямовані ресурси для захисту вразливих домогосподарств, - йдеться у повідомленні.

Згідно з документом, Кабмін розробить дорожню карту для поступової лібералізації ринків газу та електроенергії після воєнного стану. Ця дорожня карта буде базуватися на аналізі фінансового стану сектора у співробітництві з Європейською комісією.

Меморандум із МВФ підписали президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Андрій Пишний. Цей документ містить зобов'язання влади країни здійснити певні кроки.

Нагадаємо, українцям пояснили, як нараховується субсидія на комунальні послуги під час опалювального сезону.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua