Politico: США можуть посилити ВПС України крилатими ракетами великої дальності JASSM.

Авіакомпанія збільшує військову потужність України
Авіакомпанія збільшує військову потужність України

Адміністрація Байдена розглядає питання передачі Україні крилатих ракет JASSM великої дальності

Адміністрація президента Байдена розглядає можливість передачі Україні крилатих ракет JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) великої дальності, щоб зміцнити бойові здібності українських літаків F-16 у контексті загроз з боку Росії.

За даними Politico, остаточне рішення ще не прийнято, але триває робота над технічними деталями. Обговорюються питання передачі чутливих технологій та забезпечення можливості винищувачів F-16 починати ракети, які мають боєголовку вагою 1000 фунтів.

Представник Пентагону Джефф Юргенсен відмовився коментувати питання про затвердження передачі ракет, повідомляє УНІАН. Він зазначив, що Пентагон розглядає різні варіанти для забезпечення безпеки України, але наразі немає конкретної інформації.

Раніше Україна не мала дозволу на отримання цих ракет JASSM. Протягом 30 місяців конфлікту, Україна отримала згоду на передачу літаків F-16, танків Abrams, крилатих ракет, систем ППО Patriot та сучасних бойових машин піхоти. Це помітно підвищило бойові можливості української армії і зробило її однією з найсильніших в Європі.

Посилення потужностей ВПС України

Якщо буде передано крилаті ракети JASSM, ВПС України матимуть змогу запускати їх з великим радіусом дії - понад 200 миль. Це дозволить використання цих ракет з винищувачів F-16, які виготовляються в США.

Наразі Україна уже має ракети повітряного та наземного базування, що були надані США, Великобританією та Францією, з діапазоном дії близько 200 миль. Проте, є обмеження на їх використання всередині території Росії.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua