Польща фіксує зміни на ринку праці: хто замінює українців.

Заміна українців на ринку праці
Заміна українців на ринку праці

Українці все менше домінують на польському ринку праці

За даними Polskie Radio, працівники з України втрачають свої позиції на польському ринку праці на користь працівників з інших країн. За останній час особливий ріст зайнятості спостерігається серед колумбійців, непальців та аргентинців. Вони заповнюють прогалини в промисловому виробництві, сільському господарстві та будівництві, які раніше займали українці.

За даними на 2023 рік, було видано понад 275 тисяч дозволів на роботу для громадян Азії та Латинської Америки, що в п'ять разів більше, ніж у 2019 році.

Зараз багато українців шукають роботу в Німеччині та Чехії, оскільки там пропонують кращі умови праці. Це призводить до збільшення кількості вакансій у Польщі, зокрема сезонних та фізичних посад.

Зростання числа іноземних працівників у Польщі пов'язують зі зменшенням кількості працездатних громадян. У Системі соціального страхування (ZUS) кількість зареєстрованих іноземних робітників значно зросла за останні 10 років.

Польща бореться з безробіттям та залучає працездатних громадян

Згідно з даними Центрального статистичного управління (GUS), в Польщі кількість безробітних знизилась до мінімуму, який не спостерігався з 1990 року. Зараз на повний робочий день працюють 16 мільйонів людей, що свідчить про успішну боротьбу країни з безробіттям.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua