Порівняння зарплат: скільки платять на сезонних роботах в Україні та Польщі.

Порівняння зарплат на різних роботах
Порівняння зарплат на різних роботах

Сезонна праця в Україні зазнала змін через мобілізацію та еміграцію. Це призвело до дефіциту робочої сили, особливо в сільському господарстві та будівництві. Заробітні плати в цих секторах зросли, свідчать дані OLX.

В червні 2024 року зарплата в аграрному секторі України підвищилась на 46,15% до 19 000 гривень на місяць без проживання та до 27 500 гривень з проживанням. В будівельній сфері зростання ще більше - 54,4%, до 27 028 гривень без проживання та до 30 000 гривень з проживанням.

Серед популярних категорій сезонної роботи в Україні з проживанням є будівництво/облицювальні роботи, виробництво/робітники спеціальності, сільське та лісове господарство/агробізнес, готельно-ресторанний бізнес/туризм. Без проживання - будівництво/облицювальні роботи, виробництво/робітники спеціальності, готельно-ресторанний бізнес/туризм, сільське та лісове господарство/агробізнес.

Українські зарплати відстають від польських. В Польщі медіанна зарплата в аграрній сфері складає 52 250 гривень, а в будівництві - 62 000 гривень. Мінімальна заробітна плата в Польщі також вища.

Це призводить до відтіку українців на роботу за кордон. За даними Євростату, близько 4,2 мільйонів українців працюють у країнах ЄС.

Марія Абдулліна, керівник напряму "OLX Робота", зазначила, що "відтік робочої сили зменшив кількість доступних працівників в Україні, що призвело до підвищення заробітної плати для залучення кадрів".

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua