Постачання СПГ із США в Європу вже досягли свого піка — MET.

Постачання СПГ з США досягли піка
Постачання СПГ з США досягли піка

Постачання СПГ з США до Європи, швидше за все, досягло свого піку, оскільки континент скорочує споживання газу, заявив виконавчий директор європейської інтегрованої енергетичної компанії MET Group Бенджамін Лакатос.

"Ми не очікуємо, що Європа буде споживати більше газу: його споживання зменшується", - сказав Лакатос в кулуарах конференції Gastech у Хьюстоні.

Лакатос вважає, що природний газ буде відігравати перехідну роль в Європі "на 10-15 років довше, ніж люди думають", і він залишиться важливим в середньостроковій перспективі, особливо після збільшення можливостей регазифікації.

Але якщо відійти від Європи, дебати зводяться до того, є природний газ лише перехідним паливом, чи це справді "нова розвиваючася економіка", яка стимулює світовий попит на енергію в Азії та Африці, сказав Лакатос. Такий підхід "як свіжий повітря для європейського газовика", відзначив він.

Голова MET не хвилюється щодо заморожування адміністрацією президента Джо Байдена нових ліцензій на експорт СПГ США. MET постраждав, підписавши початкову угоду про 1 млн т/год відбору з експортного терміналу СПГ Commonwealth потужністю 9,3 млн т/год на 20-річний термін. Але "розмовляючи з нашими партнерами тут, я зрозумів, що всі виглядають розслабленими", - сказав Лакатос. - "В Європі ми вчимося підкорятися регулюванню".

У будь-якому випадку ці проекти СПГ без дозволу "не матимуть прямого впливу на поставки до Європи", оскільки додаткові поставки СПГ, мабуть, будуть спрямовані в Азію, додав він.

Лакатос зазначає, що транзит російського газу через Україну припиниться з 1 січня, коли закінчиться діючий російсько-український контракт на транзит. Але "загальний обсяжний вплив цього покищо менше, ніж вплив погоди", - сказав Лакатос.

Джерело: enkorr


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua