Президент Ботсвани ошелешений знахідкою, виявленою у його країні (фото).

Президент Ботсвани ошелешений знахідкою
Президент Ботсвани ошелешений знахідкою

Другий за величиною алмаз у світі знайшли в Ботсвані

У Ботсвані, на руднику Карові, був знайдений другий за величиною алмаз у світі. Президент Мокветсі Масісі особисто оглянув знахідку. Згідно з даними уряду Ботсвани, знайдений алмаз важить 2492 карати (498,4 г) і є другим за розмірами в історії світових знахідок, а також найбільшим, що коли-небудь був знайдений у країні.

Канадська компанія Lucara Diamond, яка виявила цей цінний камінь, назвала його винятковим і високоякісним. Президент компанії Вільям Лемб заявив, що вони у захваті від цього надзвичайного відкриття. Лемб також розповів, що використовуючи рентгенівську технологію, яка в компанії застосовується вже з 2017 року, величезний алмаз був вилучений без пошкоджень.

Уряд Ботсвани описав цей виявлення як дорогоцінний. Президент Масісі вже особисто оглянув знахідку і, судячи з фото, вона його дуже збентежила. Лемб вважає, що це відкриття компанії символізує "сходження південноафриканської країни як світового лідера з виробництва алмазів".

Оціночна вартість цього каменю перевищує 40 млн доларів, як заявили джерела, близькі до діамантового бізнесу.

Зауважимо, що знайдений в Ботсвані алмаз поступається за розмірами лише знаменитому "Куллінану", який був знайдений в Південній Африці в 1905 році. Вага "Куллінана" складала 3106,75 каратів (621,35 г). Пізніше його розкололи, і найбільша його частина, діамант "Велика Зірка Африки", вагою 530,2 карата, прикрашає скіпетр короля Едуарда VII у британському Тауері.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua