Путін змінив ядерну доктрину РФ: що це означає для України та світу.

Президент Володимир Зеленський консультується з радниками
Президент Володимир Зеленський консультується з радниками

Володимир Путін заявив про зміни у ядерній доктрині РФ

Російський президент Володимир Путін повідомив про внесення змін до ядерної доктрини РФ, що викликало значну реакцію серед міжнародних експертів. Новий варіант доктрини дозволяє використання ядерної зброї в більшій кількості ситуацій.

За заявленими змінами, будь-яка агресія проти Росії з боку неядерної держави з участю або підтримкою ядерної держави буде розглядатися як спільна атака на Російську Федерацію. Окрім цього, при наявності достовірної інформації про масовий запуск засобів повітряно-космічного нападу та порушення російського кордону, може бути застосована ядерна зброя.

Експерти вважають, що такі зміни є реакцією на дискусію щодо можливості України застосовувати ракети проти Росії. Обмеження на використання ядерної зброї зменшилися, але загальна декларація намірів у галузі ядерного стримування залишається незмінною.

Зміни у ядерній доктрині РФ та їх можливий вплив на Україну

Важливо відзначити, що оголошення змін у ядерній доктрині РФ відбувається в контексті небезпечної геополітичної ситуації, зокрема, війни в Україні та припинення Росією участі в договорі про стратегічні наступальні озброєння. Ця риторика викликала занепокоєння міжнародної спільноти.

У контексті змін, також обговорюється можливе застосування тактичної ядерної зброї з боку Росії у разі втрати контролю над територіями, які Росія вважає своїми. Проте, експерти закликають не перебільшувати значення змін у доктрині та наголошують, що будь-яке застосування ядерної зброї порушує міжнародне право і викличе реакцію світової спільноти.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua