Рахунок на мільярди: WSJ розкрила масштаби розкрадання українського зерна Росією.

Розкрадання українського зерна Росією
Розкрадання українського зерна Росією

За даними розслідування The Wall Street Journal, з 2022 року Росія та інші країни використовують нелегальну схему торгівлі викраденим зерном з окупованих українських територій, що приносить їм мільярдні прибутки.

У першій половині 2024 року з окупованого Маріуполя до Туреччини було доставлено 15 кораблів з 81 000 тоннами пшениці. Турецька влада заявила про заборону входу суден з окупованих портів та співробітництво з Україною для протидії незаконній торгівлі.

За словами заступника міністра сільського господарства України Маркіяна Дмитрасевича, викрадено понад 4 мільйони тонн зерна на суму близько 800 мільйонів доларів. Загальна вартість викраденого зерна може досягати 6,4 мільярда доларів.

Російські державні корпорації мають значну роль у цій схемі. Наприклад, Об'єднана суднобудівна корпорація Росії володіє трема суднами, що експортують викрадене зерно. Одна з російських компаній навіть пожертвувала окупаційному батальйону 111 тисяч доларів.

Кримське зерно знаходить покупців у країнах, таких як Ємен та Іран. Наприклад, Іран закуповує ячмінь із Криму зі знижкою 34%, сплачуючи 140 доларів за тонну. Деякі країни, такі як Єгипет, Ізраїль та Ліван, призупинили закупівлю зерна після отримання інформації про його походження.

За даними, вивезеними з окупованих територій України, минулого року російськими окупантами було продано майже 5 мільйонів тонн зерна. Цей незаконний продаж допомагає Росії боротися з міжнародними санкціями та фінансувати воєнні дії проти України.

Раніше Мінагрополітики України прогнозували, коли буде готова методика визначення країни походження зерна.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua