Реактори Запорізької АЕС мають бути у стані холодної зупинки, поки триває війна – Гроссі.

Реактори Запорізької АЕС в стані холодної зупинки
Реактори Запорізької АЕС в стані холодної зупинки

МАГАТЕ рекомендує не перезапускати реактори Запорізької АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) рекомендує не перезапускати реактори запорізької АЕС поки триває війна. Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Стан на Запорізькій АЕС залишається нестабільним через вибухи, атаки безпілотників, обстріли та перебої з електропостачанням, що підвищує ризик ядерної аварії.

Рафаель Гроссі зазначив, що зараз градирні – частина системи охолодження, не потрібні, тому їх не використовують, оскільки всі реакторні блоки АЕС у холодній зупинці.

Згідно з рекомендаціями агентства, жоден реактор не буде перезапущено доти, поки конфлікт загрожуватиме ядерній та фізичній безпеці станції, зазначив генеральний директор МАГАТЕ.

Робота МАГАТЕ на АЕС залишається важливою для зменшення ймовірності ядерної аварії.

Атомна електростанція на Запоріжжі перебуває в окупації з березня 2022 року. Росіяни порушують принципи ядерної та радіаційної безпеки, мінували територію станції, не допускають до роботи кваліфікований персонал та перебивають лінії живлення АЕС від енергосистеми України.

Місія МАГАТЕ на станції постійно присутня з вересня 2022 року, але росіяни не надають експертам агентства повний доступ до всіх зон АЕС.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі обговорив підтримку українських АЕС з керівниками Міненергетики, Держатомрегулювання та Енергоатому під час свого візиту до Києва перед поїздкою на окуповану Запорізьку АЕС.

Також він відвідав та проінспектував Курську атомну електростанцію.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua