Reuters: Росія таємно виробляє бойові дрони в Китаї для війни в Україні.

Бойовий дрон зображений у фабриці
Бойовий дрон зображений у фабриці

За даними розслідування Reuters, Росія організувала конфіденційне виробництво бойових дронів в Китаї для використання в війні з Україною.

Згідно з інформацією від двох європейських розвідувальних джерел та наданими документами, російська компанія "Купол", що є підрозділом "Алмаз-Антей", створила та протестувала новий безпілотник під назвою "Гарпія-3" (G3) в Китаї, залучаючи місцевих експертів.

У звіті, надісланому до Міністерства оборони Росії, "Купол" заявила про здатність масово виробляти дрони, включаючи G3, на заводі в Китаї з метою їх використання в "спеціальній військовій операції" в Україні.

За даними документів, G3 може пролетіти близько 2000 км з вантажем вагою до 50 кг. Зразки G3 і інших китайських вироблених дронів були доставлені до "Купола" в Росії для подальших випробувань з участю китайських експертів.

За розвідкою, семеро військових дронів, зокрема два G3, були доставлені з Китаю до штаб-квартири "Купола" в Іжевську. Це перші підтверджені поставки цілих дронів з Китаю до Росії з початку війни в Україні у лютому 2022 році.

Китайське Міністерство закордонних справ заявило Reuters, що не має інформації про такий проєкт та дотримує суворий контроль над експортом дронів.

Експерти зв'язків з громадськістю та оборони, яким було задано запитання Reuters, вважають, що виявлення таких поставок може мати важливий вплив на розвиток подій. Однак, Пекін може бути обережним у висловлюванні відкритої підтримки російської військової машини, оскільки це може призвести до міжнародних санкцій.

Плани на майбутнє

Згідно з документами, "Купол" також планує виробництво китайського ударного безпілотника REM 1 з вантажем вагою 400 кг, який може бути схожим на американський дрон Reaper, а також створення спільного російсько-китайського центру досліджень та виробництва дронів у спеціальній економічній зоні Кашгар у китайській провінції Сіньцзян. Центр планується здатним виробляти 800 дронів щорічно.

Президент Росії Володимир Путін заявив на минулому тижні, що російські військові отримали приблизно 140 000 дронів у 2023 році та планують збільшити цю кількість удесятеро цього року.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua