РФ наступає на кордоні Запоріжжя та Донеччини, але тактичних успіхів не має – ISW.

РФ на кордоні Запоріжжя та Донеччини
РФ на кордоні Запоріжжя та Донеччини

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), російські війська знову почали наступ у зоні на кордоні між Донецькою та Запорізькою областями. Хоча це не пов'язано зі загальним наступом, тактичні посягання призвели до досягнення певних успіхів. За два дні, з 12 по 13 жовтня, російське наступлення призвело до прориву української оборони поблизу Левадного. За словами українського військового спостерігача, російські війська вже наблизилися до Левадного і продовжують просуватися до Новодарівки. Російські кореспонденти повідомляють, що Левадне було захоплено, але цю інформацію не підтверджено.

Аналізуючи ситуацію, експерти вважають, що тактичні успіхи російських військ на цьому ділянці фронту, яка довгий час залишалася спокійною, є частиною планових дій. Інститут наголошує, що це можливо з метою:

  • Відволікти увагу України від головних наступальних операцій Росії в Донецькій області.
  • Змусити українські сили протидіяти по всьому фронту на півдні країни, що перешкоджає їх руху до Донецької області.
Звіт також зазначає, що узгоджене наступальне дію російських військ на кордоні Донецької та Запорізької областей сприяє їхнім зусиллям по ліквідації опору України в західній частині Донецької області і продвиження до траси Н-15 шляхом тиску на трасу Т-0518 та західний фланець українських сил.

Незважаючи на те, що російські війська активізувалися на західному березі річки Мокри Яли та на околицях Великої Новосілки, немає підтверджень про значні атаки на цьому напрямку або накопичення військових сил для масштабного наступу. Навпаки, частина сил була перекинута на південь для реагування на операцію ЗСУ у Курській області.

Цікаво, що раніше стало відомо про можливу готовність президента України Володимира Зеленського до припинення вогню за умови отримання гарантій безпеки від США та швидкого вступу до ЄС. Однак радник Зеленського заперечив цю інформацію. Позитивно, що міжнародні експерти продовжують стежити за ситуацією на фронті і аналізувати дії російських військ.

Продовження наступу в Харківській області

Згідно з даними Інституту, російська армія найімовірніше планує продовжити наступ у районі Вовчанська в Харківській області. Нещодавно російські війська почали оперативно оточувати суворий режим на всьому фронті, що ускладнює логістику ЗСУ. Про це повідомив військовий з Нацгвардії України, який знаходиться у Селидовому. Ця ситуація створює загрозу для українських сил на цьому секторі фронту.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua