Росія готує удари по ядерних об'єктах в Україні, - Сибіга з посиланням на розвідку.

Удари по ядерних об'єктах в Україні
Удари по ядерних об'єктах в Україні

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга попередив про можливу загрозу російських ударів на українські ядерні об'єкти.

Він опублікував цю інформацію в соціальній мережі X, посилаючись на дані української розвідки.

"Згідно з даними української розвідки, Кремль готується атакувати критично важливі об'єкти української ядерної енергетики перед зимою. Це включає відкриті розподільні пристрої на АЕС і трансформаторні підстанції, які критично важливі для безпечної роботи ядерної енергетики", - заявив Сибіга.

Міністр підкреслив серйозність ситуації, зауваживши, що пошкодження цих об'єктів може спричинити ядерну катастрофу з глобальними наслідками. Він також повідомив, що українські спецслужби вже передали цю інформацію міжнародним партнерам та МАГАТЕ.

Південноукраїнська АЕС / Фото: Getty Images

"Росія - єдина країна в Європі, яка захопила АЕС і загрожує світові. Ми закликаємо всі міжнародні організації та держави, які поважають Статут ООН, запобігти сценарію терористичної держави", - додав Сибіга.

Міністр також подякував МАГАТЕ за рішення розширити місії на кількох ядерних об'єктах і закликав агентство та інші організації прискорити реалізацію угод та забезпечити постійну присутність розширених місій на всіх відповідних об'єктах.

Сибіга наголосив, що радіологічна та ядерна безпека є важливими питаннями для міжнародної спільноти згідно з українською "формулою миру".

Раніше МАГАТЕ вимагало від Росії відокупувати ЗАЕС та повернути її під контроль України.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua