Росія нищить Херсонес Таврійський: Україна звернулася до ЮНЕСКО.

Україна звернулася до ЮНЕСКО
Україна звернулася до ЮНЕСКО

Україна звертається до ЮНЕСКО щодо захисту Херсонесу

Міністерство культури та інформаційної політики України розпочало діалог з Секретаріатом Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо захисту "Херсонесу Таврійського та його хори" - пам'ятки світового значення в окупованому Севастополі. Окупанти здійснюють незаконні будівельні роботи під приводом створення "історико-археологічного парку".

У ході засідання Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО голова української делегації, заступник Міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар підкреслила необхідність збереження пам'ятки світового спадку Херсонесу Таврійського та його хори. Зараз проводяться переговори з Секретаріатом КВС щодо включення цього об'єкту до списку об'єктів світового спадку, які перебувають під загрозою. Ускладнює ситуація те, що пам'ятка знаходиться на окупованій території, до якої немає доступу для моніторингових місій.

Міністерство також звернулося до директора Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з проханням надати повну інформацію про стан збереження Херсонесу та проведення незаконних робіт. Наголошується на необхідності відповідальності Росії за свої дії на окупованих територіях, зокрема за незаконні археологічні роботи та збереження культурної спадщини.

Згідно з даними Інституту археології і національної академії наук України, внаслідок діяльності окупантів відбулося зруйнування міста Херсонес на площі 80 215 квадратних метрів. Порушення включають незаконні археологічні розкопки, будівництво на території пам'ятки та використання її у пропагандистських цілях.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua