Росія повинна компенсувати збитки, яких завдала Україні будівництвом Керченського мосту - експерт.

Пошкоджена Черкасами Україна потребує компенсації
Пошкоджена Черкасами Україна потребує компенсації

Україна заявила в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі про необхідність демонтажу незаконної споруди - Керченського мосту. Суд розглядає справу про права України як прибережної держави в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

Капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗС України Андрій Риженко заявив, що Україні законно належить право вимагати демонтажу Керченського мосту. Ця споруда була збудована незаконно і обмежила можливості української економіки в Приазов'ї. За грамотної роботи юристів і економістів можна розрахувати суми збитків і подати позов до Росії. Риженко також відзначив, що демонтаж мосту може бути складним, але в світовій спільноті є інструменти, які можуть змусити Росію до цього кроку.

Росія використовує Конвенцію міжнародного морського права для збільшення своєї морської економічної зони у Північному Льодовитому океані для видобутку корисних копалин. У разі відмови Росії виконувати обов'язки, пов'язані з Кримом, Чорним та Азовськими морями і Керченським мостом, міжнародна спільнота може використовувати це питання як тиск на РФ. Необхідно розглядати це питання відповідально.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua