Росія вкрала українського зерна на понад 30 млрд грн .

Зображення стопками зерна
Зображення стопками зерна

На конференції United for Justice Юрій Бєлоусов, начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора, повідомив про те, що Росія заволоділа українським зерном на суму понад 30 млрд грн.

За словами Бєлоусова, атаки Росії на агропромислову інфраструктуру відбувалися у два етапи. Спочатку обстріли з артилерійських систем проводились на прифронтових зонах, а потім поширилися й на Одесу і Одеську область.

Росія використовує різноманітні засоби ураження, включаючи "Шахеди", "Іскандери" та різні типи ракет. Все це свідчить про скоординовану політику країни, яку прийняло найвище військово-політичне керівництво Росії.

Росія намагається позбавити українців засобів до існування, викрадаючи або знищуючи зерно. Збитки України внаслідок привласнення зерна оцінюються на понад 30 млрд грн. Ці дії можуть бути визначені як злочин проти людяності та елемент геноциду, оскільки вони призводять до фізичного знищення нації.

Зокрема, російські окупанти планують збільшити вивіз українського зерна з тимчасово окупованих територій, розширивши потужності Маріупольського і Бердянського морських портів. Крім того, ворог вивіз понад 80 тис. тонн українського зерна з окупованої Донеччини.

Російська держкомпанія за 2023 рік вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 тис. тонн зерна на суму близько 46 млн доларів. Зерно вивозиться у Туреччину, Лівію та Ізраїль, а також причетні до цього європейські компанії.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua